Proglašene najbolje salame, špek i vina zaprešićkog kraja

Veliki napredak u kvaliteti domaćih proizvoda

U organizaciji Udruge proizvođača autohtonih salama “Pušćanska salama” i Udruge vinogradara, vinara i podrumara zaprešićkog kraja “Trilikum” u Pušći je upriličeno proglašenje najboljih salama, špeka i vina zaprešićkog kraja.

Već nekoliko godina ova manifestacija je objedinjena u jedno događanje. Salamijada je prvi put održana 2007. godine na inicijativu Općine Pušća, a te je godine osnovana i Udruga “Pušćanska salama“. Vinari svoja vina ocjenjuju već 22 godine, a svake godine vina su sve bolja, a komplimenti sve veći.

Ove godine ocjenjivala su se 63 uzorka vina od kojih je 18 dobilo zlatno odličje, 28 srebrno, a brončanih odličja bilo je 11. 3 vina dobila su priznanje, a samo 3 uzorka nisu zadovoljila kriterije natjecanja. Šampionsko vino ove godine dolazi iz podruma OPG-a Đurinski, a riječ je o Tramincu izborne berbe 2021. Najbolje ocijenjeno mlado vino je Chardonnay OPG-a Žnidarić, berba 2022.

Kod mesnih delicija ocjenjivačka je komisija kušala 54 uzorka salame i špeka 35 proizvođača, dok je u kategoriji privatnih proizvođača, hobista, ove godine prijavljeno 30 uzoraka salama i 24 uzorka špeka. Najsjajnije priznanje, Šampionsku plaketu 2023. u kategoriji domaće salame osvojio je Nikola Saić iz Zaprešića. Najviše bodova u kategoriji domaćeg špeka, a time i šampionsku plaketu osvojio je Petar Hruševar iz Marije Magdalene.

Salamijada je i ove godine pokazala da u zaprešićkom kraju postoji potencijal za proizvodnju originalnog i kvalitetnog domaćeg proizvoda, a vinologija nastavlja ucrtanim putem prema razvoju do prepoznatljive vinarske regije Zagrebačke županije.

Na zajednički angažman pozvao je predsjednik vinara Stjepan Đurinski svjestan kako će se Vinogorje Zaprešić razvijati samo u suradnji Grada i okolnih općina, svih vinarskih udruga koje djeluju na području zaprešićkog kraja i dviju turističkih zajednica koje će na koncu biti važne za promociju vinske ceste.

„Proizvodimo vrlo kvalitetna vina, ove godine gotovo 30% ocijenjenih vina je dobilo zlatnu medalju, a želja nam je to predstaviti i na velikoj izložbi vina Vinogorja Zaprešić u Novim dvorima“, rekao je Đurinski koji se nada će se zaprešićkim vinarima na toj manifestaciji pridružiti i vinarske udruge iz susjednih općina.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content