Pridružite nam se u energetskoj tranziciji!

Kroz projekt “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju”, Grad Zaprešić ugradio je tri nove solarne elektrane na javne objekte.

S ukupnom proizvodnjom električne energije od čak 232 kw, fotonaponske elektrane postavljene su na zgradama Gradske uprave, Dječjeg vrtića Vrtuljak i Osnovne škole Ljudevita Gaja.

Nositelj projekta “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju” je Istarska županija, a uz Zaprešić, partneri su gradovi Poreč, Pula, Cres, Čakovec i Ivanić Grad te Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), Zelena energetska zadruga (ZEZ), Greenstaat Energy AS i Stiftelsen Seed Forum Norway.

Cilj je projekta povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, pa je tako namjera do proljeća 2024. osigurati ugradnju 22 integrirane solarne elektrane ukupne snage 1 MW na javne objekte u gradovima partnerima. Projekt ukupne vrijednosti 1,4 milijuna eura je odlukom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije ostvario pravo na 85% financiranja (1,1 milijun eura) putem bespovratnih sredstava u sklopu programa “Energija i klimatske promjene” Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. koji financiraju Island, Lichtenstein i Norveška, dok je ostatak financiran državnim sredstvima. Vrijednost aktivnosti koje se odnose na Grad Zaprešić iznosi 285.000,00 eura, od čega je 85% sufinancirano kroz projekt „Dobra energija – SEET“.

Po provedbi ovog projekta Grad Zaprešić ima ukupno četiri instalirane fotonaponske elektrane na javnim objektima (jedna je ranije postavljena na sportskoj dvorani OŠ Antuna Augustinčića), ukupne proizvodnje električne energije od 333 kw na godišnjoj razini.

Gradska uprava kontinuirano radi na projektima kojima dokazuje jasan strateški smjer prema održivom razvoju i zaštiti okoliša, pa je tako i u projektnoj dokumentaciji za obnovu zgrade suda, oštećene u potresu, predviđeno postavljanje fotonaponske elektrane. Radovi obnove su u tijeku, a u potpunosti ih, iznosom od 4,34 milijuna eura, financira Zagrebačka županija. Vrijednost same elektrane, s godišnjom proizvodnjom električne energije od 46 kw, iznosi 65.000 eura.

„Još 2010. godine je Grad Zaprešić pristupio Sporazumu gradonačelnika, a odonda zaista provodimo projekte odgovornog gospodarenja energijom i zaštite okoliša, što se i vidi kroz brojne investicije u gradu, a već su u pripremi i novi projekti usmjereni upravo na provođenje učinkovitih mjera energetske i klimatske politike“, poručuje gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

Unazad nekoliko godina, potpuno su energetski obnovljene gotovo sve zgrade javne namjene čime je ostvarena financijska korist uštedom energenata za potrebe grijanja, hlađenja i rasvjete za minimalno 60%, a Zaprešić je i među prvim hrvatskim gradovima koji je ispunio obvezu usklađivanja postojeće javne rasvjete s odredbama Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Provedbom projekta NEWLIGHT, preko 4000 svjetiljki na području grada i pripadajućih mu naselja, zamijenjeno je LED rasvjetom, a modernizacijom sustava ostvarena je energetska ušteda od gotovo 80%. Za sve navedene projekte Zaprešiću je prošle godine dodijeljena i Europska nagrada za energiju (EEA).

Među aktivnostima projekta „Dobra energija – SEET“ je i predavanje za građane „Kako do vlastite solarne elektrane“ koje organiziraju Grad Zaprešić i Zelena energetska zadruga, a koje će se održati u srijedu 8. studenog u Vršilnici Novih dvora, s početkom u 18 sati. Ondje će građani moći saznati koji su uvjeti ugradnje solarne elektrane, kako teče cijeli proces, kako se obračunava struja iz solarne elektrane, kako do poticaja i ostale korisne informacije. Također, istog dana u vremenu od 10 do 15 sati, Gradska uprava organizira Dan otvorenih vrata kako bi se građanima omogućio pristup postavljenoj solarnoj elektrani i pružile informacije na licu mjesta, a sve očekuju i prigodni darovi, pa pozivamo zainteresirane da nas posjete i sudjeluju s nama u procesu energetske tranzicije!

 

Podijeli s prijateljima!
Skip to content