Potresna svjedočenja o Bitci za Vukovar

Nakon četiri godine, Festival domoljubnog filma „Gordan Lederer“ vratio se u Zaprešić projekcijom dokumentarnog filma „Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca“.

Potresne snimke i vlastita svjedočanstva podijelili su ljudi koji su dobrovoljno odlučili u rujnu ’91. otići iz sigurnosti Zagreba u neizvjesnost Vukovara u kojem je tada već bjesnio pravi rat i krvoproliće.

Film je producirala udruga Zagrebački dragovoljci branitelja Vukovara, a autorica i scenaristica je predsjednica udruge Zorica Gregurić. „Rekla bih da je ovo stopostotni braniteljski film jer su producenti, redatelj, scenarist i sudionici u samom filmu branitelji na što smo jako ponosni. Kad smo odlazili u Vukovar nismo imali pravu informaciju što se ondje događalo. Tek po dolasku smo shvatili da smo ušli u klaonicu“, prisjetila se te istaknula da, iako u udruzi imaju sve više umirovljenika, i dalje vrijedno rade na očuvanju vrijednosti Domovinskog rata i svjedočenju istine o Bitci za Vukovar.

Organizator Festivala domoljubnog filma je zaprešićki ogranak Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, a njezin potpredsjednik Marijan Capek autor je Festivala te i sam vukovarski branitelj. Podsjetio je da ga je na pokretanje ovog projekta potaknulo saznanje da postoje brojni dokumentarni filmovi o Domovinskom ratu, hrvatskim braniteljima i njihovim herojstvima, a nigdje nisu prikazani. Dosad su odradili preko 500 projekcija u Hrvatskoj, Europi, pa čak i na drugim kontinentima.

„Lijepo je što smo baš uoči nadolazećeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje imali priliku pogledati ovaj film i prisjetiti se vremena stvaranja hrvatske države i onih koji su dali svoje zdravlje i živote za domovinu, a smatram ovo važnim i s aspekta odgoja i obrazovanja mladih u našem gradu“, poručio je zamjenik gradonačelnika Alan Labus.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content