Posađena nova stabla kestena u Novim dvorima

Prema „Studiji zdravstvenog stanja stabala u perivoju Novi Dvori u Zaprešiću“ koju je izradio Hrvatski šumarski institut, ustanovljeno je da stabla kestena u aleji sadrže uznapredovalu trulež u deblima i granama te da ne postoji odgovarajući arboristički zahvat kojim bi se stablima poboljšalo zdravstveno stanje.

Kako bi smanjili potencijalnu opasnost za posjetitelje, djelatnici zaprešićkog komunalnog poduzeća su uklonili oštećena stabla, a odmah po uklanjanju započeli sa zamjenskom sadnjom stabala divljih kestena.

U sklopu projekta održivosti i zelene tranzicije hrvatskog turizma „Hrvatska prirodno tvoja“, sa sedam stabala kestena se sadnji pridružila i Turistička zajednica grada Zaprešića uz simpatičnu pomoć Točkica i Panda iz Dječjeg vrtića Vrtuljak, ali i gradonačelnika Željka Turka. Riječ je o projektu Hrvatske turističke zajednice vrijednom nešto više od 150 tisuća eura namijenjenih nabavci sadnica, a u kojem sudjeluje ukupno 116 turističkih zajednica. Cilj je akcije sadnjom stabala kompenzirati emisiju CO2 proizvedenu automobilskim turističkim posjetima.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content