Osniva se Osnovna glazbena škola Zaprešić

Zaprešić će dobiti vlastitu osnovnu glazbenu školu, a odluku o njenom osnivanju donijelo je Gradsko vijeće Grada Zaprešića.

Trenutno se osnovno i srednje glazbeno obrazovanje u Zaprešiću odvija u Područnom odjeljenju Glazbene škole Zlatka Balokovića koje djeluje od 1986. godine, a čiji je osnivač Grad Zagreb. Kako je razvoj glazbenog obrazovanja u Područnom odjeljenju predodređen vizijama matične škole u Zagrebu i poštuje pravila velikog sustava unutar kojeg djeluje, danas je suočeno s izazovima sve većih potreba lokalne zajednice u području glazbenog obrazovanja, a koje prerastaju mogućnosti njegovih raspoloživih kapaciteta.

Naime, u program osnovnog glazbenog obrazovanja Područnog odjeljenja uključeno je čak 179 učenika, a broj zainteresiranih je i veći, no nisu u mogućnosti biti upisani zbog ograničenih prostornih i kadrovskih kapaciteta. Uzrok tome su ubrzani razvoj grada Zaprešića i općina koje ga okružuju te sve veći priljev mladog stanovništva, s čime raste i broj djece koja žele steći glazbeno obrazovanje.

S ciljem trajnog rješavanja problema te omogućavanja kvalitetnijeg glazbenog obrazovanja i njegove dostupnosti većem broju učenika, Grad će osnovati Osnovnu glazbenu školu Zaprešić te preuzeti inventar, učenike i zaposlenike vezane za provedbu programa osnovnog glazbenog obrazovanja koji provodi Područno odjeljenje Glazbene škole Zlatka Balokovića. S početkom rada Gradske osnovne glazbene škole, koji je planiran za školsku godinu 2024./2025., Područno odjeljenje će prestati obavljati djelatnost osnovnog glazbenog obrazovanja, no nastavit će u Zaprešiću provoditi ono srednjoškolsko, s čime su suglasni Glazbena škola Zlatka Balokovića, kao i njezin osnivač, Grad Zagreb.

Novoosnovana glazbena škola preselit će s trenutne lokacije u Lužničkoj ulici na adresu Vladimira Novaka 23 gdje prostore ima i Veleučilište Baltazar, a financirat će se najvećim dijelom sredstvima Državnog proračuna i Gradskog proračuna u dijelu potreba koje premašuju sredstva minimalnog financijskog standarda te uplatama roditelja učenika.

Novi kapaciteti glazbene škole omogućit će održavanje postojećih programa, ali i unaprjeđenje i uvođenje novih. Osiguravanje adekvatnih prostornih kapaciteta, opreme, kadrova i financijskih sredstava te veća programska i razvojna fleksibilnost, učinit će školu središnjom institucijom glazbenog obrazovanja u cijelom zaprešićkom kraju te omogućiti kontinuirano i kvalitetno obrazovanje budućih glazbenika.

Odlukom o osnivanju Osnovne glazbene škole Zaprešić imenovana je i privremena ravnateljica Ines Tvrtković koja od 2002. godine predaje flautu u Glazbenoj školi Zlatka Balokovića, a od školske godine 2021./2022. je i voditeljica Područnog odjeljenja u Zaprešiću.

Inače, osnivanje osnovne glazbene škole predviđeno je još 2015. godine Prijedlogom mreže osnovnih škola na području Grada Zaprešića, a temeljem kojeg ju je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta 2018. godine uključilo u popis novih osnovnoškolskih ustanova s umjetničkim programima u mreži škola RH.

„Grad Zaprešić kontinuirano potiče i radi na unaprjeđenju kvalitete uvjeta obrazovanja, a osnivanjem vlastite glazbene škole smo se svrstali među gradove koji omogućavaju i kvalitetno glazbeno obrazovanje. Ovo je prvi korak, jer već razmišljamo i svakako ćemo poraditi na tome da u nadolazećem vremenu ovu lijepu glazbenu priču zaokružimo osnivanjem i srednje škole, a u suradnji sa Zagrebačkom županijom“ – poručio je zamjenik gradonačelnika Alan Labus.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content