Obrtništvo u doba umjetne inteligencije

Otvoren je 23. Sajam gospodarstva, tradicionalni zaprešićki sajam na kojem izlažu obrtnici, gospodarstvenici i poduzetnici, a ove je godine zasjao u novom ruhu. Pod radnim nazivom “Obrtništvo u doba umjetne inteligencije”, ne samo da je vizualno drugačiji, već je obogaćen panel diskusijama i radionicama koje u ova izazovna vremena olakšavaju prve korake u poslovanju, ali i održavanje uspješnosti na tržištu.

„Vješti vodoinstalater ili električar imaju cijeli set vještina, spretnosti i znanja koje umjetna inteligencija još uvijek ne može zamijeniti jer ne može replicirati jedinstvene ljudske vještine, ali alati koji dolaze zajedno sa strelovitim tehnološkim promjenama dramatično će utjecati na očekivanja ljudi. Upravo s tim razlogom, ovogodišnji Sajam gospodarstva pokušava osvijestiti novo normalno poduzetnicima i obrtnicima, ali i ponuditi odgovore na aktualna pitanja koja muče obrtnike diljem Hrvatske,“ rekao je predsjednik Udruženja obrtnika Zaprešić Davor Pismarović.

Sajam organiziraju Udruženje obrtnika Zaprešić i Grad Zaprešić uz pokroviteljstvo Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, suorganizaciju Zagrebačke županije i Obrtničke komore Zagreb te uz sponzorstvo Hrvatske obrtničke komore i općina zaprešićkog prstena.

Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, naglasio je kako je obrtništvo oduvijek čuvar tradicije, povijesti i baštine, ali i da uvijek zagovara inovacije. „Upravo su obrtnici pravi primjer kako se svojim znanjem i vještinama brzo i lako prilagoditi novom dobu, a snaga obrtništva danas leži na 110 tisuća članova s više od 220 tisuća zaposlenih u obrtništvu. Umjetna inteligencija možda prijeti jednom dijelu obrtništva u svijetu, ali istraživanja pokazuju da umjetna inteligencija većinu obrtničkih zanimanja ne može zamijeniti”, zaključio je.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec zahvalio je obrtnicima, poduzetnicima i gospodarstvenicima, jer upravo oni pune proračun Zagrebačke županije koji je stabilan i koji iz godine u godinu raste i tako omogućava realizaciju brojnih projekata. „Ono što je vrlo važan podatak je da je Zagrebačka županija, nakon Grada Zagreba, druga po prihodima u Hrvatskoj, a to samo pokazuje koliko je jako naše gospodarstvo. Imamo sjajnu suradnju s našim poduzetnicima, pa smo tako ove godine za potpore obrtništvu i gospodarstvu izdvojili preko milijun eura”, rekao je Kolarec.

„Kako bismo potaknuli poduzetništvo, ove smo godine u proračunu osigurali oko 150 tisuća eura potpora za poduzetnike početnike, poljoprivredna gospodarstva i razvoj novih tehnologija, a kroz kontinuirana ulaganja u komunalnu infrastrukturu cilj nam je i nadalje stvarati pretpostavke za privlačenje novih investitora“, poručio je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk izrazivši zadovoljstvo što, unatoč dobu digitalizacije, ne jenjava interes za tradicionalnim načinom predstavljanja proizvoda i usluga.

Stotinjak izlagača predstavilo je svoje proizvode i usluge, a međunarodni karakter dali su gosti iz Slovenije i Srbije.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content