Obilježen Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

Ovogodišnja svečanost u povodu obilježavanja Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, u organizaciji Društva Crvenog križa Zagrebačke županije, održana je u Zaprešiću, a tom su prigodom dodijeljena priznanja i zahvalnice višestrukim darivateljima krvi.

S područja Zagrebačke županije priznanja je primilo ukupno 217 darivatelja među kojima je i 16 naših sugrađana.

Plakete i zahvalnice za izvanredan uspjeh dodijeljene su darivateljima koji su darivali krv 95, 125 i 150 puta. Zlatni znak priznanja dodijeljen je ženama za 75 puta i muškarcima za 100 puta darovanu krv, srebrni znak ženama za 55 puta i muškarcima za 75 puta darovanu krv, a brončani znak priznanja i zahvalu primile su žene za 35 puta te muškarci za 50 puta darovanu krv.

Uručene su i Obiteljske zahvalnice obiteljima u kojima najmanje dva člana kontinuirano i redovno kroz pet godina daruju krv te Završne zahvalnice darivateljima koji iz zdravstvenih razloga ili zbog godina starosti ne mogu više darivati krv.

Svečanosti su prisustvovali zamjenik župana Ervin Kolarec, izaslanica izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa Božica Bortek, predsjednik Društva Crvenog križa Zagrebačke županije Ivica Cvetković, a u ime domaćina zamjenik gradonačelnika Alan Labus i ravnatelj zaprešićkog Društva Crvenog križa Denis Ljevaković.

Dan darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno.

Krv može dati svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina (u slučajevima dobrog zdravstvenog stanja do 70). Muškarci mogu dati krv četiri puta godišnje s razmakom između davanja od tri mjeseca, a žene tri puta godišnje s razmakom između davanja od četiri mjeseca.

Koliko je važno darivati krv možda najbolje svjedoče podaci da jedna darovana doza krvi može spasiti i tri života, a da svake dvije sekunde u svijetu nekome zatreba krv. Stoga čestitamo i zahvaljujemo svima koji darivanjem krvi pokazuju svoju humanost i plemenitost, a u konačnici i spasili nečiji život!

Podijeli s prijateljima!
Skip to content