Nastavlja se projekt besplatnog željezničkog prijevoza djece i učenika

Vlada RH donijela je zaključak o nastavku pilot-projekta besplatnoga javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području Hrvatske do kraja 2024. godine, a što koriste i brojni stanovnici Zaprešića.

Radi se o projektu koji obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja vlakom od mjesta stanovanja do mjesta školovanja i povratno te povremena putovanja, a trenutno obuhvaća 49.450 korisnika.

Od 1. listopada 2021. do 30. studenoga 2022. broj djece i učenika koji su redovito koristili željeznički prijevoz s početnih 7000 korisnika prije uvođenja pilot-projekta porastao je na 49.450 korisnika te je ostvareno 6,4 milijuna putovanja.

Projekt obuhvaća djecu do polaska u osnovnu školu, učenike osnovnih i srednjih škola te djecu do 18 godina koja ne pohađaju školu i to za prijevoz vlakom u 2. razredu redovnih vlakova.

Do 31. siječnja 2023. učenici i djeca do 18 godina koja ne pohađaju srednju školu pravo na besplatna putovanja ostvaruju u slučaju da nemaju pametnu karticu s profilom na temelju identifikacijskog dokumenta na kojemu je naveden datum rođenja i koji je potrebno pokazati vlakopratnom osoblju u vlaku i u slučaju da imaju pametnu karticu s profilom iz školske godine 2021./2022. na temelju postojećeg profila. Od 1. veljače 2023. učenici i djeca do 18 godina koja ne pohađaju školu moraju imati važeći profil za 2023. godinu, poručuju iz HŽ Putničkog prijevoza.

Zahtjev, potvrda obrazovne ustanove i fotografija za izradu pametne kartice mogu se poslati putem pošte, na mail besplatno.djeca@hzpp.hr ili predati na blagajni HŽ-a.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content