Napreduju radovi konstrukcijske obnove

Nakon prilično dugotrajne i zahtjevne procedure, napreduje obnova stambenih zgrada na Trgu žrtava fašizma oštećenih u potresu.

Podsjećamo da je Grad Zaprešić, kako bi se ubrzala procedura koja je prethodila samoj obnovi, preuzeo od stanara troškove izrade elaborata ocjene postojećeg stanja konstrukcije i projekata obnove, a u gradskom proračunu, već treću godinu zaredom, osigurana su sredstva za nastavak sufinanciranja smještaja iseljenim stanarima do konačnog povratka domovima koji je, čini se, sve bliže.

Obnova je prvo počela na broju 17 gdje su završene otprilike dvije trećine radova. Srušeno je stubište, izvode se nove instalacije, a zatim slijedi betoniranje novog stubišta. U tijeku su radovi i na broju 13 gdje je skinuta žbuka na stubištu te svim stanovima, izvode se instalacije u kupaonicama te sustav FRCM, odnosno ojačanje zidane konstrukcije. Na brojevima 15 i 16 počeli su pripremni radovi, a na 2 i 3 će obnova krenuti u listopadu. Ukupno su za sve četiri zgrade dodijeljena sredstva pomoći u iznosu od 3.152.000,00 eura, a u međuvremenu su i stanari na broju 14 odlučili krenuti u konstrukcijsku obnovu te prikupili potpise za prihvaćanje ponude za izradu projekta. U suradnji s GSKG-om kao upraviteljem, prikupljaju potrebnu dokumentaciju te se očekuje da će im do kraja godine na račun pričuve biti isplaćena sredstva pomoći Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Radovi na svim ovim zgradama se odnose isključivo na konstrukcijsku obnovu, no iz GSKG-a ističu da je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine raspisalo natječaje i za energetsku obnovu zgrada koje su u konstrukcijskoj obnovi, a koju će sufinancirati iznosom od 80%. Krešimir Tuđman iz zaprešićke ispostave GSKG-a poručio je kako je dokumentacija potrebna za prijavu stambenih zgrada na Trgu žrtava fašizma na natječaj spremna.

„Energetska obnova uključuje radove sanacije krovišta, zamjene stolarije i postavljanja nove fasade, pa uz to što će biti konstrukcijski ojačane i sigurnije, vjerujemo da će ove zgrade zasjati u potpuno novom ruhu“, zaključuje Tuđman.

Počeli su i pripremni radovi obnove zgrade javne namjene na Trgu žrtava fašizma u kojoj su bili smješteni sud, gruntovnica i katastar, a koja je teško stradala u petrinjskom potresu. Obnovu u potpunosti, iznosom od 4,34 milijuna eura, financira Zagrebačka županija koja je u istoj zgradi imala i urede svoje ispostave.

Sredstva su dodijeljena u sklopu javnog poziva za financiranje troškova saniranja šteta i obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom na području Zagrebačke županije, za što je kroz decentralizirana sredstva države osigurano nešto više od 21 milijun eura.

Najveći dio tih sredstava, oko 7,5 milijuna eura dodijeljeno je upravo Zaprešiću, s obzirom da su ovdje nastale i najveće štete nakon potresa. Podsjećamo da se iz istog izvora financira i cjelovita obnova Pučkog otvorenog učilišta vrijedna 3,1 milijuna eura, a radovi obuhvaćaju statičko pojačanje konstrukcije, rekonstrukciju svih instalacija i sanaciju vanjske ovojnice s ciljem povećanja energetske učinkovitosti.

„Obnova obiju zgrada izrazito je važna za Grad Zaprešić i za naše stanovnike. Teško smo našli privremene adekvatne lokacije za izmještanje službi i svi jedva čekamo da ih ponovno okupimo na jednom mjestu te tako olakšamo život našim građanima koji koriste njihove usluge“, poručio je gradonačelnik Željko Turk.

Završetak radova na Pučkom otvorenom učilištu predviđen je do sredine sljedeće godine, a obnova suda sredinom 2025.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content