Triptih Seljačke bune Čede Ostreša u Vršilnici

Obilježavanje 450. obljetnice Seljačke bune Ogranak Matice hrvatske u Zaprešić upriličit će dvama događanjima.

15. veljače 2023. u 17:00, Vršilnica – predavanje i radionice za djecu i mlade pod nazivom S Gregorićem i Gupcem za pravdu realiziran u suradnji s Muzejom seljačkih buna uz predavačice Vlatku Filipčić Maligec i Lidiju Kelemen.

18. veljače 2023. u 19:00, Vršilnica – Triptih Seljačke bune koji objedinjava izložbu radova Čede Ostreša, film FKVKZ-a i nastup Max teatra, a sve na temu Seljačke bune i Ilije Gregorića.

450 godina razdoblje je koje je vrlo pogodno za zaborav, a kako bi se važnija događanja za društvo otrgnula od zaborava, obilježavaju se njihove godišnjice. Ove 2023. godine obilježavamo velikih 450 godina Seljačke bune, ali i 50 godina od stvaranja murala u zgradi Pučkog otvorenog učilišta u Zaprešiću koji je nastao upravo na tu temu. I jedno je i drugo događanje završilo porazom. Seljačka je buna ugušena i sudionicima nije bilo spasa. I mural je stradao, ali u potresu i danas na njega podsjeća tek fotografija, film i zapis.

Projekt Triptih Seljačke bune Čede Ostreša pokušaj je umjetnika da iz zaborava izbavi potlačene seljake s jedne i umjetnost s druge strane. Upravo je on s Dragutinom Grgasom Belim stvarao mural koji je trebao biti trajni spomen na otpor potlačenih i ugnjetavanih na 400. obljetnicu, a danas, 50 godina kasnije taj pokušaj ostvaruje drugi put.

Ostreš se iznova vraća seljaku i njegovoj patnji dalekog 16. stoljeća, ali stvarajući vraća se danima kada je s prijateljem Belim na skeli stvarao likove na muralu koji i danas nastavljaju svoj tegobni život na novom triptihu. I kako na platnu iz mraka izranjaju lica koja su trpjela pod Tahijem, iz mraka kao da proviruje i rad s nikad prežaljenim prijateljem koji je prerano otišao.

Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću stoga 2023. godinu posvećuje velikoj buni seljaka, ali i velikim slikarima, Belom i Čedi. Kao da su opet stvarali zajedno, stvarali za jedno, za umjetnost koja se ipak obnavlja, diže, ponovno stvara, kao i seljak koji trpeći nikada ne odustaje.

Podijeli s prijateljima!

Lokacija događaja

Skip to content