Promocija slikovnice za ljubitelje priča

Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću poziva Vas na promociju slikovnice Jelica Jug autorice Stele Šimunić u četvrtak 8. veljače 2024. u 19:00

Riječ je o slikovnici o Jelici Jug koju je izradila tada Jeličina vršnjakinja Stela Šimunić dok je još bila učenica OŠ Antuna Augustinčića.

Očarana pričom krenula je u istraživanje građe vezane uz razdoblje početka 20. stoljeća i problem mađarizacije, a osobito važnosti događanja na zaprešićkom kolodvoru u to vrijeme. Talente za pisanje i crtanje spojila je u jedno te je tako nastala slikovnica koju je krajem prošle godine objavio Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću.

Grafičku obradu i digitalizaciju rada koji je bio crtan rukom napravio je Silvio Balija, a uredništvo se odlučilo za velika tiskana slova kako bi slikovnica bila što dostupnija djeci koja se tek susreću s pričama i koja tek uče svoja prva slova.

Ogranak Matice hrvatske tiskanjem ovog djela želi osobito zaprešićkoj djeci približiti priču o iznimnoj djevojčici, ali i proširiti priču o njoj i među djecom izvan zaprešićkog kruga kako bi ih osvijestili i osnažili te pokazali da su djeca važna i da bi ih odrasli trebali slušati. Uz to svakako i prenijeti poruku da se i sami upuste, ne više u neke proteste koji bi ih mogli stajati života, već u izražavanje i stvaranje kako je i Stela Šimunić, autorica slikovnice, učinila u osnovnoj školi. Danas je ona studentica molekularne biologije na zagrebačkom PMF-u, a slikovnica je još jedna lijepa priča proizašla iz njezinog rada.

Neka onda ovo bude preporuka za čitanje i listanje slikovnice Jelica Jug koju je djevojčica napravila o povijesnim poduhvatima jedne druge djevojčice i neka onda čitanjem bude zaokružena još jedna priča.

Podijeli s prijateljima!

Lokacija događaja

Skip to content