10 godina Memorijala Ivica Birovčec

MEMORIJAL IVICA BIROVČEC – MEĐUNARODNI RUKOMETNI

Tradicija organizacije međunarodnog rukometnog turnira, Memorijal Ivica Birovčec, nastavila se te ove godine slavi desetu godinu održavanja. Zaprešićki rukometni dom, ŠRC Zaprešić će 17. i 18. veljače 2024. godine ugostiti jubilarno deseto izdanje turnira u organizaciji Muškog rukometnog kluba Zaprešić, uz potporu Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije, Zajednice športskih udruga grada Zaprešića te Turističke zajednice grada Zaprešića.

Iz godine u godinu, ovaj memorijalni turnir sadržajno napreduje, a sve s ciljem privlačenja sve većeg broja mladih sportaša i sportašica. U početku zamišljen kao međunarodni kadetski rukometni turnir, posljednje se dvije godine organizira kao međunarodni turnir u mini rukometu, a u tom formatu bit će i ove godine. U subotu, 17. veljače mini rukomet će na dva terena u ŠRC Zaprešić igrati dječaci (2014. i 2015. godište), dok će nedjelja 18. veljače biti rezervirana za djevojčice (2013., 2014. i 2015. godište).

Otvaranje turnira predviđeno je za subotu 17. veljače u 11:00 sati. Ceremoniju otvaranja svojim će nastupima uveličati Plesni studio Jete i zaprešićke mažoretkinje. Zaprešićki dom rukometa će u dva dana ugostiti više od 45 ekipa te preko 500 natjecatelja i natjecateljica koji dolaze iz Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine.

Ideja o turniru nastala je negdje tijekom 2013. godine kada je tadašnja Uprava MRK Zaprešić odlučila nadograditi rad kluba s organizacijom turnira za mlađe uzraste. Odlučeno je kako će se 2014. godine po prvi puta organizirati turnir u Zaprešiću. S obzirom na prerani odlazak tadašnjeg sponzora i donatora kluba, gospodina Ivice Birovčeca u jesen 2013. godine, odlučeno je kako će turnir nositi naziv po njemu. Prvi turnir uspješno je organiziran te su prvi pobjednici bili dječaci iz MRK Dugo Selo gdje je prve ozbiljnije rukometne korake napravio i današnji golman reprezentacije Hrvatske, Dominik Kuzmanović.

Kroz ovih desetak godina turnir su u različitim uzrastima osvajale brojne ekipe poput MRK Dugo Selo, RK Koprivnica, RK Borac, RK Kozara Mlijekoprodukt, MRD Dobova, MRK Sesvete, RK Maksimir Pastela, ŽRK Rugvica, RK Omišalj, ŽRK Ogulin, RK Sedemrac, ŠR Sesvete, ŽRK Drenak, ŽRK Petrinia te SŽRK Ivanec.

Iz godine u godinu turnir je rastao u svakom pogledu, kako u broju ekipa, tako i u organizacijskom aspektu. Svake godine turnir je međunarodnog karaktera sa ekipama iz Republike Hrvatske te okolnih zemalja. Jedina godina kada se turnir nije održao bila je 2021. kada je pandemija korona virusa spriječila održavanje. Od 2022. godine turnir je promijenio format iz kadetskog u turnir mini rukometa te su ga organizatori proširili na način da se organizira i natjecanje za djevojčice, što do 2022. godine nije bio slučaj.

Sve informacije o rasporedu utakmica i rezultatima bit će dostupne na mrežnoj stranici Memorijala, a sve dodatne informacije mogu se dobiti putem web stranice MRK Zaprešić te Facebook i Instagram profila Memorijal Ivica Birovčec.

Organizacijom još jednog međunarodnog rukometnog turnira, Muški rukometni klub Zaprešić odaje dužnu počast velikom čovjeku i prijatelju zaprešićkog sporta te posebice rukometa, gospodinu Ivici Birovčecu.

Organizatori poručuju: „Dok je nas, bit će i Memorijala.“

Podijeli s prijateljima!

Lokacija događaja

Skip to content