Europski tjedan mobilnosti

Nizom aktivnosti Zaprešić se pridružio Europskom tjednu mobilnosti, inicijativi koja potiče gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava te poziva građane da iskušaju alternative vožnji automobilom.

Zaprešićanima je na usluzi tijekom tjedan dana bilo dostupno 200 besplatnih minuta korištenja javnih bicikala, kako onih klasičnih tako i električnih. Javni bicikli su u Zaprešić uvedeni prije godinu dana i u tom je periodu više od 2000 registriranih korisnika, a najčešće korištena stanica je ona na željezničkom kolodvoru. Nova stanica postavljena je na ulazu u Nove dvore čime će se povećati mogućnost korištenja javnih bicikala i u rekreativne svrhe. Za osobne bicikle postavljene su nove klamerice na pet lokacija (željeznički kolodvori i stajalište u Savskoj te ispred OŠ Lj. Gaja i OŠ Kupljenovo).

Bicikl je bio glavno prijevozno sredstvo i u turističko-biciklističkoj turi koja se kretala od, za tu prigodu, zatvorenog dijela Trga žrtava fašizma koji se nakon izgradnje obilaznica planira prenamijeniti u pješačku zonu. Tura je od Trga žrtava fašizma vodila uz jezero Zajarki do rijeke Save i skele, a zatim uz perivoj dvorca Lužnica do Novih dvora.

Razna su događanja bila rezervirana za najmlađe stanovnike. Na Trgu Ivana Pavla II. učenicima osnovnih škola zaprešićki su vatrogasci prezentirati svoje eko vozilo, dok su policajci Policijske postaje Zaprešić prezentirali važnost korištenja kacige. Turistička zajednica pripremila je zabavno predavanje o načinu putovanja bana Josipa Jelačića, a Klub Zapreščana organizirao je svoju tradicionalnu romobilijadu. Posebno je edukativno bilo u „Hodajućem autobusu“ u organizaciji Udruge RODA i Policijske postaje Zaprešić. Svakog radnog dana učenici nižih razredu mogli su se pridružiti zajedničkom, organiziranom i vođenom odlasku u školu pješice.

Aktivnostima su se pridružili i Atletski klub Zaprešić, Biciklistički klub Bumbar i Atletski klub Fit koji su postavljanjem poligona, vježbanjem, treningom i trčanjem potaknuli odrasle i djecu na boravak na otvorenom uz bavljenje tjelesnom aktivnošću.

U Tjednu mobilnosti ujedno je i Dan bez automobila kada je Grad Zaprešić za građane osigurao besplatnu lokalnu ZET liniju autobusa koja je povezala sjever i centar grada te željezničko stajalište u Savskoj ulici.

Tema Europskog tjedna mobilnosti 2022. je „Bolja povezanost“, a obuhvaća svaki vid održivog prijevoza u gradskom okruženju uz slogan „Kombiniraj i kreći se!“. Njime se potiče odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom, a što je u Zaprešiću i ove godine ostvareno.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content