Do Petrova bit će završena obnova župne crkve

Crkva sv. Petra apostola znatno je stradala u zagrebačkom i petrinjskom potresu, a nakon kojih su vrlo brzo uslijedili pripremni radovi za njezinu obnovu. Uz to, izvedeno je i restauratorsko sondiranje pročelja i interijera crkve s ciljem formiranja jasnije slike o njenom povijesnom razvoju, kao i otkrivanja zidnih oslika, a sve kako bi se dobilo što više podataka za izradu projektne dokumentacije.

Radovi na obnovi započeli su u svibnju 2022. godine, a upravo se privode kraju te bi do blagdana Sv. Petra oni trebali biti i završeni. Obuhvaćeni su radovi na zidovima, zvoniku i krovištu, restauratorsko-konzervatorski radovi te elektro i završni radovi.

Radilo se obijanje kompletne završne žbuke s unutarnjih zidova, svoda i zvonika, skidanje stare instalacije te plitko šlicanje i proboji zidova za postavu bužira za kasniju izvedbu elektroinstalacija, bušenje otvora za ugradnju horizontalnih zatega u zidovima i zvoniku, izvedene su injekcijske bušotine za sanaciju građe zida, pročelja i zvonika, izvršeno je pojačanje konstrukcije FRP sustavom te žbukanje ravnih vertikalnih ploha.

Radovi na krovištu obuhvatili su betoniranje ležajeva i ab horizontalnih serklaža kao priprema za čeličnu konstrukciju, izradu serklaža u krovištu, popravak tesarske podkonstrukcije za prihvat konstrukcije stropa, popravak tesarske podkonstrukcije svodova i izvedbu lučne oplate svodova i izradu pojačanja svoda kao i postavljanje rešetkaste čelične konstrukcije po čitavome svodu.

Posebno su zanimljivi i zahtjevni bili konzervatorsko-restauratorski radova na zidnom osliku, a koji obuhvaćaju transport transferiranih elemenata zidnih slika iz privremenog depoa u radionicu, stanjivanje žbukanog nositelja na potrebnu visinu sa stražnje strane transferiranih segmenata, impregniranje žbuke sa stražnje strane, saniranje raspuklina i oštećenja te ugradnja fine armaturne mreže i poravnavanje žbukanog nositelja na potrebnu visinu sa stražnje strane i detaljno čišćenje zidnih slika u radionici i „in situ” na tri zidne slike u svetištu.
Pri kraju su i završni radovi, a koji podrazumijevaju finu žbuku i bojanje unutarnjih zidova i svoda, vanjske fasade dok od elektroinstalacijskih radova valja izdvojiti kompletno novu elektro i zvučnu instalaciju.

„Radovi na obnovi naše župne crkve (druge u svega 3 godine) su, Bogu hvala, uspješno privedeni kraju u planiranim rokovima. Napravljena je cjelovita konstrukcijska obnova crkve, sačuvani su vrijedni zidni oslici, a crkva, majka našeg grada, doskora će otvoriti svoja vrata, kako vjernicima, tako i svim ljudima dobre volje koje zanima baština našeg kraja. Ulaz u naš grad ponovno ima svoje prepoznatljivo lice, a ispod tako nam dragih lipa ponovno će odjekivati pjesma i smijeh. Ovaj veliki pothvat ne bi bio moguć bez doprinosa župljana, Grada Zaprešića i sredstava iz europskih fondova“ rekao je upravitelj Župe sv. Petra apostola i dekan Zaprešićkog dekanata prečasni Ivan Frkonja. Ukupan iznos radova na crkvi je 516.002,00 eura od čega je Grad Zaprešić učestvovao s 86.269,83 eura za projektnu dokumentaciju i rasvjetna tijela.

Treba napomenuti kako je 1912. godine crkva značajnije popravljana, oslikana prikazima apostola na obodnim zidovima lađe te popločana keramitnim pločicama. Iz iste godine potječe i njen glavni (današnji) oltar. Uslijedilo je nekoliko obnova interijera i pročelja tijekom druge polovice 20. stoljeća pri čemu je izgubljena prva objedinjujuća žbuka pročelja iz vremena neogotičke rekonstrukcije kao i pripadajući elementi arhitektonske pročeljne plastike.

PROSLAVE
Ovome valja dodati kako nas u Župi sv. Petra apostola očekuju u lipnju dva velika vjerska događanja, a to su blagdan Sv. Ivana Krstitelja i Sv. Petra apostola, zaštitnika naše Župe, a proslavi kojih će se pridružiti i Gradska četvrt Centar.
24.6.
PROSLAVA IVANJA
U 19:00 proslava započinje svetom misom u crkvi sv. Ivana Krstitelja koju predslavi mons. Dražen Kutleša, nadbiskup metropolit zagrebački. Nakon mise je tradicionalna procesija oko crkve sv. Ivana Krstitelja. U 20:45 je paljenje ivanjskog krijesa, a u 21:00 koncert na kojem nastupa Indira.

29.6.
PROSLAVA BLAGDANA SVETOG PETRA
U 19:00 je sveta misa u župnoj crkvi sv. Petra, a proslava se nastavlja od 20:00 uz druženje na platou kraj crkve uz prigodni glazbeni program.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content