Predstavljena nova aplikacija za jačanje digitalne demokracije

Nakon što je Grad Zaprešić 2022. godinu zaključio prestižnim priznanjem Smart city kojim je proglašen gradom s najboljim pametnim rješenjima, i 2023. godinu nastavlja u istom smjeru.

Građanima je početkom godine otvoren sustav Gradsko oko, a po uzoru na neke europske gradove, od danas je Zaprešić bogatiji za još jedno pametno rješenje kojim je postao predvodnik digitalne demokracije u Hrvatskoj.

Prvi je hrvatski grad koji je predstavio platformu „Javna stvar“, a riječ je o aplikaciji putem koje će stanovnici Zaprešića, uz pomoć svojih pametnih telefona, moći izraziti svoj stav i glasati u anketama te tako izravno sudjelovati u procesu odlučivanja i dati doprinos demokraciji u gradu. Uz to, mobilna aplikacija „Javna stvar“ služi i kao platforma za informiranje putem koje će građani moći pratiti važne novosti i obavijesti.

Platforma detaljiziranim pristupom kod obrade rezultata omogućuje donosiocu odluke da svoje odluke temelji na pravovremenim i stvarnim informacijama, dok lakoćom glasanja omogućuje glasačima da izraze svoj stav bilo kada i bilo gdje, putem mobilne aplikacije ili web sučelja zapresic.javnastvar.hr

Glasanje je moguće izravno putem pametnog telefona ili putem web preglednika. Ono što je potrebno učiniti je preuzeti aplikaciju JAVNA STVAR-ZAPREŠIĆ s Google Play-a (Android) ili App Store-a (iPhone) te se registrirati. Proces registracije je jednostavan, a nakon što Grad odobri registraciju, korisniku će biti omogućeno glasanje. Rezultati glasanja će biti objavljeni u aplikaciji po završetku svake ankete, te će pružiti Gradu Zaprešiću važnu informaciju o tome djeluje li u interesu svojih stanovnika.

Namjera je kroz ankete saznati mišljenje i želje građana i tako ih izravno uključiti u donošenje odluka koje utječu na život u gradu u kojem žive. Stoga aplikacija temeljem OIB-a, a kako bi se dobili relevantni podaci, dozvoljava sudjelovanje samo stvarnim osobama koje prebivaju u Zaprešiću. Svi osobni podaci su strogo zaštićeni, a sudjelovanje u anketama potpuno anonimno.

Aplikaciju je izradila tvrtka Collective mind koja već ima uspješnu priču s digitalnom demokracijom u nekim njemačkim gradovima i regijama, ali i u većim grupacijama, te je odlučila svoju priču proširiti i na hrvatske gradove i općine.

Mario Krajačić, softverski inženjer iz Collective mind-a naglašava kako su glasovi birača anonimni, odnosno da ne postoji mogućnost koja bi povezala glas sa identitetom glasača. Svi podaci glasača su osigurani te njihovo prikupljanje i čuvanje poštuje GDPR standarde. Postupak je strukturiran na način da se ne mogu izvući zaključci o tome je li neka osoba sudjelovala i kako je odgovorila na pitanja.

„Pristup svim korisničkim podacima zaštićen je od neovlaštenih i zlonamjernih pokušaja najnovijim standardima sigurnosti i zaštite podataka.  Gdje je moguće, podaci su anonimizirani i pseudonimizirani, a pohranjeni su na sigurnim i visoko raspoloživim podatkovnim centrima u EU. Redovito se provode organizacijske i tehničke mjere provjere prikupljanja, obrade i pohrane podataka te se oni ne dijele se s trećim stranama“, pojasnio je Krajačić.

Uz mogućnost glasanja, platforma nudi mogućnost kontinuiranog i pravilnog informiranja građana o događanjima i odlukama vezanima za grad, čime se osigurava laka komunikacija s građanima te točnost informacija koje građani dobivaju.

„Kontinuirano radimo na modernizaciji gradske uprave, povećanju transparentnosti i jačanju suradnje s lokalnom zajednicom. Zato me veseli što smo baš mi prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo ovakvu metodu omogućavanja svojim građanima da izravno i aktivno sudjeluju u procesu donošenja odluka“, poručio je zamjenik gradonačelnika Alan Labus.

Aplikaciju su predstavili zamjenik gradonačelnika Alan Labus i softverski inženjer Mario Krajačić
Podijeli s prijateljima!
Skip to content