Foto kino video klubu Zaprešić 12 nagrada s 22 festivala

Izvrsno filmsko stvaralaštvo djece i mladih Zaprešića u FKVKZ-u

Pregled 2022. godine, kako kažu iz Foto kino video kluba Zaprešić, mogao bi se svesti na poznati stih „šaka suza, vrića smija“ jer nakon puno truda stižu nagrade, a ostaju znanja, vještine, druženja i ljubav prema svim vrstama filma i tako već punih 27 godina.

Nabrojiti sve festivale na kojima su sudjelovali članovi FKVKZ-a nije jednostavno pa Jadranko Lopatić kaže: „Evo šturog sažetka. Sudjelovali smo na 22 festivala, njih šest bilo je u Hrvatskoj, a ostali su bili razbacani po Indiji, Irskoj, Španjolskoj, Italiji, Hong Kongu, Njemačkoj, Srbiji, SAD-u, Ukrajini, Sloveniji, Slovačkoj i Gruziji. Osvojili smo 10 prvih nagrada, jednu drugu, jednu treću i tri posebna priznanja. Snimili 23 filma, održali zimsku i ljetnu filmsku radionicu, te jednu međunarodnu, preselili u novi (stari) prostor, dobili donaciju grada prijatelja Kiseljak i održali godišnju projekciju filmova.“

Sve one pak, koji požele proučiti ovo u detalje ili biti informirani o budućim zbivanjima u FKVK-u Zaprešić, iz Kluba upućuju na svoju mrežnu stranicu www.fkvkz.hr gdje se mogu i pogledati filmovi unatrag svih 27 godina.

U rujnu su odselili s adrese Trg žrtava fašizma 11 zbog obnove cijele zgrade Pučkog otvorenog učilišta i stisnuli se u kućici na Matije Gupca 4, onoj istoj iz koje smo otišli prije 16 godina. „Iako ćemo se ovdje stiskati idućih godinu i nešto dana, tješi nas perspektiva povratka u obnovljeni i vjerojatno još ljepši prostor“, rekao je Lopatić, te dodao kako su na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zaprešića ove godine od Općine Kiseljak, upravo za preseljenje, dobili donaciju od 10 000 kuna.

Festivali i nagrade

Kako festivali ipak ne bi ostali spomenuti, Lopatić ih je sve spremno nabrojao. „Godina je započela Zimskim filmskim radionicama koje traju tijekom zimskih školskih praznika, a koje su rezultirale animiranim filmom osnovnoškolaca Nema mira i srednjoškolaca naziva Televiziran.

Festivalska zbivanja krenula su festivalom u Indiji. Na Kalakari film festivalu prikazan je film Na koncu, a nakon toga uslijedio je Fresh International Film Festival u Limericku (Irska) gdje je prikazan animirani film Boje koji je osvojio i prvu ovogodišnju nagradu naziva Cruinniu na nOg_You Judge It.

U travnju ponovo Indija, ovoga puta festival Smile International film festival for children & youth – SIFFCY na koji je uvršten film Život glista, a u Španjolskoj na Festival Cachinus de Cine uvrštena su tri naslova FKVKZ-a – ” ” (Naziv ovog filma je puno praznih polja), Franjo i Technology Circle.

Festival Internazionale di Cortometraggi Corti a Ponte održan je u svibnju u gradu Ponte San Nicolò u Italiji i na njemu je prikazan film Blizanci.

Prvu polovinu godine zaključio je sretni 13. po redu VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih na kojem je FKVKZ imao čak pet filmova – Čovjek, Boje, Kopači zlata, Život glista i Strašni zmaj. Tu su došle i dvije nagrade, jedna prva nagrada filmu Čovjek, a jedna druga nagrada dodijeljena je filmu Život glista. Održan je i Ocean Youth Eco International Film Festival u Hong Kongu, Narodna Republika Kina, gdje je prikazan animirani film Dom koji je osvojio audience choice award, odnosno nagradu publike. Otprilike u isto vrijeme u Foto kino video klubu Zaprešić održana je međunarodna filmska radionica u sklopu eTwinning projekta čiji je nositelj OŠ Otona Ivekovića iz Zagreba. Riječ je o projektu Bon Appetite, Europe! u kojoj su, uz Hrvatsku, sudjelovali i učenici iz Španjolske, Portugala i Češke Republike, a tijekom tri dana nacrtali su i snimili animirani film Marketplace. Krajem lipnja održane su i klupske Ljetne filmske radionice uz tradicionalnu potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a na kojem su nastala, no dobro, započeta te završena malo kasnije, čak tri filma – 4 puža, Invazija smeća i Eastwood.

Srpanj su iskoristili neki naši članovi za odlaske na radionice i festivale u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza kao dio nagrada osvojenih na prošlogodišnjim revijama. Roko Damiani sudjelovao je na Filmskim radionicama za djecu i mlade u Dvorcu Stara Sušica, a Lucija Petkoviček i Lovro Sabljak sudjelovali su na Giffoni Film Festivalu u Italiji.
Krajem srpnja i početkom kolovoza na Mljetu odvijao se festival naziva Isle of MARS gdje je mlađa publika mogla vidjeti i dva naša filma Život glista i Kopači zlata. Ciklop Film Fest održan je u Benkovcu, također početkom kolovoza, u kojem su prikazana naša tri filma mladeži: Televiziran, Zidovi govore i Međuodnosi. Oko blagdana Velike Gospe, u njemačkom Weiterstadtu održava se Open Air Filmfest Weiterstadt. Iako smo imali u programu dva filma, Pogled kroz prozor i Strašni zmaj, ove godine nismo „skoknuli” do tamo kao što je to bio običaj u pred-covid vremenima.

Festivalska godina nekako po običaju nakon ljetnih mjeseci prelazi u višu brzinu pa i je ova bila takva. Već početkom rujna u Jagodini, Republika Srbija, održava se Europski festival animiranog filma djece i mladih – Animator Fest na kojem sudjelujemo s filmovima Život glista i Nema mira, a Život glista osvaja Grand Prix u kategoriji filmova djece do 15 godina. U SAD-u, gradu Newark, naših šest filmova, Nema mira, Strašni zmaj, Dom, Blizanci, Franjo i Knjižnica uvršteno je u seleciju Newark IFF Youth Festivala. U Ukrajini održan je XIV. DYTIATKO International Children’s Media Festival gdje je animirani film Nema mira uvršten u selekciju, a dokumentarni film Knjižnica osvojio i nagradu The Best Documentary by a Children’s Studio. Početkom rujna održava se 27. Filmska revija mladeži u Karlovcu, jedna od nama najvažnijih i najdražih filmskih manifestacija mladeži na kojoj smo sudjelovali s respektabilnim brojem od pet naših naslova. Loše vijesti, Mislim da si jednom, Monotonija, Orfej i Euridika i Televiziran našli su se u konkurenciji za nagrade, a osvojili su ih filmovi Mislim da si jednom – posebno priznanje Žirija mladih u kategoriji montaže, te Televiziran – prva nagrada za najbolji nacionalni animirani film Stručnog žirija. U Ljubljani krajem rujna odvija se šesnaesti Međunarodni filmski festival ZOOM na kojem su dvije naše dječje animacije, Nema mira i Čovjek. Otprilike u isto vrijeme održavaju se i dva festivala u Republici Srbiji. Prvi je Međunarodni festival kratkog filma ‘Kratka forma’ u Gornjem Milanovcu na kojem su četiri filma FKVKZ-a: Boje, Dva kralja, Kopači zlata i Strašni zmaj. Drugi se održao u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu naziva Međunarodni festival dečjeg i omladinskog animiranog filma MultiMost na kojem je Život glista osvojio prvo mjesto u kategoriji MINI. Pa onda još u gradu Valencia u Španjolskoj je Mostra Internacional Cinema Educatiu – mice sa dva naša naslova Technology circle i Dom. Na samom kraju rujna sudjelovali smo na 60. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Malom Lošinju. Ono što je Revija mladeži za srednjoškolski film to je Revija djece za osnovnoškolski film – nacionalna najvažnija filmska manifestacija djece. I ovdje smo imali pet filmova u programu revije: Dva kralja, Nema mira, Različitost spašava, Sjene i Život glista, a prikazan je i dokumentarac Tko to tamo kopa filmske družine OŠ Ivana Perkovca iz Šenkovca snimljen uz našu malu pomoć. Nisu izostale niti nagrade. Život glista osvojio je 3. nagradu za animirani film Ocjenjivačkog suda djece, film Sjene osvojio je 1. nagradu za animirani film Ocjenjivačkog suda djece i posebno priznanje Stručnog ocjenjivačkog žirija, dok je Različitost spašava osvojio 1. nagradu za animirani film Stručnog ocjenjivačkog žirija.

Niti listopad nije zaostajao s raznim zbivanjima. Na festivalu Biennial of Animation Bratislava – BAB 2022, održanom u Bratislavi, Slovačka Republika, prezentirana su tri filma FKVKZ-a, Nema mira, Život glista i Kopači zlata, a ovaj posljednji osvojio je posebnu nagradu Junior Award. Sredinom mjeseca provozali smo se novim Pelješkim mostom na putu prema Dubrovniku i 11. Dubrovnik film festivalu – DUFF gdje smo imali filmove Različitost spašava, Sjene i Monotonija. Različitost spašava osvojio je prvu nagradu u kategoriji animiranog filma u dobi do 15 godina.

Listopad završava još jednim festivalom, Međunarodnim festivalom animiranih filmova TOFUZI, održanom u gradu Batumi, u Gruziji, gdje su prikazani filmovi Loše kampiranje, Različitost spašava i Život glista.

Ispred nas je studeni u kojem se održava još nekoliko festivala na čije programe su uvršteni naši filmovi. Dva su u Sloveniji, 20. Luksuz festival poceni filma u Krškom s animacijom Televiziran, te 12. Mednarodni Festival Otroškega In Mladinskega Filma ENIMATION u Mariboru s filmovima Sjene i Različitost spašava. Festival Animánie – međunarodni festival animiranih filmova održati će se u gradu Plzeň, Češka Republika, na kojem će biti prikazano sedam filmova iz FKVKZ-a: Djevojčica i pas, Nema mira, Različitost spašava, Loše kampiranje, Dva kralja, Strašni zmaj i Kopači zlata. Još jedan, domaći festival, 10. FIFES JUNIOR – filmski festival smijeha održava se u susjednoj Luki s tri naša smiješna naslova – Život glista, Različitost spašava i Jedna je mačka mnogo jela. Dok vi ovo čitate, u suradnji s TV Zapad na njihovom programu vjerojatno su već prikazane prve epizode Dobre klape, emisije o filmu i FKVKZ-u koje pripremaju naše Dvije Lucije.

Za prosinac, za sada, samo ćemo najaviti klupske Zimske filmske radionice za djecu i mladež koje će trajati tijekom zimskih školskih praznika i to bi bilo to.“

Autori filmskih ostvarenja

Popis je zbilja impozantan, no naravno, nedostaju imena onih koji su najzaslužniji što se FKVKZ može hvaliti uspjesima. Imena mladih filmaša ipak su ono najvažnije u cijeloj FKVKZ priči.

Nema mira, animirani, 4 min. 3 sek., 2022. – Bruna Benčić, Ivor Benčić, Dorotea Bukvić, Helena Bukvić, Mihael Dučak, Ivan Kosić, Frane Krnić, Borna Škovrlj, Juraj Škovrlj
Televiziran, animirani, 2 min. 30 sek., 2022. – Josip Skledar, Petra Krišković, Jurica Nikolić, Katarina Ivanković, Janko Gross, Marta Barlović, Hana Tomić, Matej Tomić, Jelena Horvat, Borna Benčić, Lara Jakovina, Lucija Petkoviček, Mia Banovac
Na koncu, animirani, 12 min. 12 sek. 2021. – Lucija Petkoviček, Luka Bakonji, Karla Anić
Boje, animirani, 1 min. 26 sek., 2021. – Ema Andrec, Duje Mandić, Vilina Benčević
Život glista, animirani, 2 min. 55 sek., 2021. – Bruna Benčić, Juraj Car, Vid Car, Ivor Krčelić, Magdalena Mileusnić, Mateo Ostreš , Aria Ožbolt
” ” (Naziv ovog filma je puno praznih polja), eksperimentalni, 4 min. 17 sek., 2020. – Gita Vujnovac, Matilda Crnčević, Hana Tomić, Matej Tomić, Katarina Ivanković, Jana Komesarović
Franjo, igrani, 2 min. 17 sek., 2020. – Jurica Nikolić, Andrej Cirkveni, Josip Skledar, Luka Lešić, Lucija Petkoviček, Jelena Horvat, Irma Škaljo, Marija Nikolić
Technology Circle, animirani, 2 min. 51 sek., 2021. – Jana Patafta, Kristina Aničić
Blizanci, igrani, 2 min. 54 sek., 2020. – Tadej Ilić
Čovjek, animirani, 1 min. 11 sek., 2021. – Juraj Škovrlj, Niko Karaula, Dorotea Bukvić
Kopači zlata, animirani, 3 min. 11 sek., 2021. – Roko Damiani
Strašni zmaj, animirani, 2 min. 44 sek., 2021. – Josip Skledar, Jurica Nikolić
Dom, animirani, 3 min. 46 sek., 2021. – Robertina Filković, Tea Pšeničnjak
Marketplace, animirani, 4 min. 24 sek., 2022. – grupa autora, Základní škola amateřská škola Hranice, Struhlovsko, Czech Republic; Colegio Virgen Mediadora Fundación Educativa Francisco Coll, Spain; Agrupamento de Escolas Cego do Maio, Portugal; OŠ Otona Ivekovića Zagreb
4 puža, animirani, 2 min 54 sek., 2022. – Ivor Benčić, Bruna Benčić, Ines Himmelreich, Lovro Miljenović, Dora Klarić, Jakov Klarić, Lili Klarić, Ema Stanić, Franjo Stanić, Korina Prša, Vid Car, Gabriel Mileusnić
Invazija smeća, animirani, 3 min. 6 sek., 2022. – Dora Bosnić, Juraj Car, Lucija Faltak, Hana Hohnjec, Leonarda Mešeg, Magdalena Mileusnić, Nola Škrbec
Zidovi govore, igrani, 6 min. 26 sek., 2022. – Jurica Nikolić, Josip Skledar
Međuodnosi, eksperimentalni, 3 min. 39 sek., 2021. – Ida Rogić, Josip Skledar, Katarina Ivanković, Jurica Nikolić, Lucija Petkoviček
Pogled kroz prozor, otvorena kategorija, 27 sek., 2020. – Barbara Karmela Cvitan
Knjižnica, dokumentarni, 8 min. 26 sek., 2021. – Klara Šeatović, Lara Filipović, Katarina Ivanković, Hana Tomić, Ema Car, Martina Pervan, Matej Tomić
Loše vijesti, eksperimentalni, 2 min., 2022. – Isabela Franolić
Mislim da si jednom, animirani, 3 min. 39 sek., 2022. – Lucija Petkoviček
Monotonija, ostale vrste, 4 min. 31 sek., 2022. – Katarina Ivanković, Hana Tomić, Dorja Žuvela
Orfej i Euridika, animirani, 2 min. 24 sek., 2022. – Lara Filipović, Klara Šeatović, Martina Pervan, Matej Tomić
Dva kralja, animirani, 1 min. 52 sek., 2022. – Ivor Krčelić
Različitost spašava, animirani, 3 min. 13 sek., 2022. – Bruna Benčić, Ivor Benčić
Sjene, animirani, 3 min. 1 sek., 2022. – Petar Miklenić, Gita Vujnovac, Julija Jagodić
Loše kampiranje, animirani, 2 min. 19 sek., 2022. – Juraj Škovrlj, Niko Karaula, Frane Krnić
Djevojčica i pas, animirani, 1 min. 21 sek., 2022. – Ines Himmelreich
Jedna je mačka mnogo jela, animirani, 2 min. 21 sek., 2022. – Katarina Jakus, Lana Leljak, Laura Kekez

Čestitamo voditeljima i članovima Foto kino video kluba Zaprešić i radujemo se njihovim novim filmskim ostvarenjima.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content