Skriveni Vanka – projekcija filma

Maksimlijan Vanka slikar je odrastao u Kupljenovu, a njegova djela krase crkvu sv. Nikole u Pittsburghu i Sjeverni salon Ureda predsjednika. Život je obavijen velom mističnosti od kada je kao „fačuk“ plemićke obitelji doveden Dori Jug na čuvanje.

Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije film je redatelja Branka Ivande uz priču povjesničarke umjetnosti Nevenke Posavec Komarica, a možete ga pogledati u kripti crkve sv. Ivana Krstitelja 7. prosinca 2022. godine u 18:00. Na projekciji filma sudjelovat će spomenuti autori te govoriti o interesu za Vankina djela te o nastanku filma.

Život vrijedan romana

Dokumentarni film prikazuje zanimljiv život Maksimilijana Vanke čiji su početak i kraj obavijeni velom tajne. Rođen je 2. kolovoza 1889. u Zagrebu, a smatra se da je bio nezakonit sin cara Franje Josipa i Katarine Vanke iz Moravske. Kršten je kao Rudolf Stanislaus, a onda je predan Dori Jug u Kupljenovo na čuvanje od kada započinje za Zaprešić najzanimljivije razdoblje života. Romansiranu biografiju Maxa Vanke napisao je Louis Adamič. U prijevodu Dragane Grozdanić dio romana izašao je u Zaprešićkom zborniku za 2000./2001. godinu.

Dora Jug, kojoj je Max bio povjeren, bila je jedna od brojnih „dojilja na unajmljivanje“ čija je zadaća ponekad bila da neželjenu djecu bogataša raznim načinima presele na onaj svijet. Max je imao sreće jer ga je Dora zavoljela, ali je za njega i redovito pristizao novac.

Dorin suprug Jura bio je pak, između ostalog, i pripadnik skupine sitnih bandita koji su najčešće pljačkali bogate, a prilikom jedne pljačke došlo je do oružanog sukoba u kojem su neki od bogataša stradali. Zbog toga je Jura u zatvoru proveo nekoliko godina koje su Maxu bile najugodnije.

Mistično oslikavanje murala

Zanimljiv je i tekst objavljen u Zaprešićkom zborniku za 1997. godinu istog autora, a u prijevodu Marine Laustek koji tematizira Vankino oslikavanje murala u crkvi iseljenih Hrvata sv. Nikole u Pittsbourghu. Cijelu je crkvu oslikao u samo dva mjeseca, a svom je prijatelju ispričao kako ga je tijekom oslikavanja u crkvi posjećivao duh pokojnog svećenika, što naravno nikada nije dokazano.

Velik i raznolik slikarski opus nedovoljno je istražen u povijesti umjetnosti pa se nadamo kako će upravo ovaj dokumentarac doprinijeti povećanju interesa za proučavanje djela Maksimilijana Vanke.

Osnovna škola nosit će njegovo ime

Zanimljivo je dodati kako je Osnovna škola Kupljenovo u procesu promjene imena te se nadamo kako će od 2023. godine nositi ime Maksimilijana Vanke.

Projekciju filma i druženje s autorima organiziraju Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću, Grad Zaprešić, OŠ Kupljenovo, a sponzor je tvrtka Naše klasje. Događaj medijski prati radio ZFM.

Tajnovito pismo Maksimilijana Vanke

 

Maksimilijan Vanka

 

Podijeli s prijateljima!

Lokacija događaja

Skip to content