100 neustrašivih žena stiže u Zaprešić

Grupna izložba ilustracija „Neustrašive žene” temelji se na knjigama „Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” Tatjane Barat i Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” Rosie Kugli, a svečano otvorenje zakazano je za četvrtak 1. prosinca 2022. s početkom u 19:00 u Vršilnici.

Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta.

„Riječi koje se vežu uz predstavljene žene su: neustrašiva, obrazovana, odvažna, neumorna, ponosna, hrabra, plemenita, samostalna, snažna, moralna, inteligentna, empatična, uporna, nesebična, znatiželjna…
Namjera ove izložbe nije prikazati žene kao superiornije, već jednakovrijedne i ukazati na njihove neporecive uloge i doprinose tijekom hrvatske povijesti i sadašnjosti te iznijeti činjenice koje su bile zanemarene te nedovoljno obrađene i zastupljene u pregledima naše povijesti. Izložba to čini kroz iznimno relevantan, a također vrlo često nedovoljno cijenjen i valoriziran medij ilustracije. Dodatna vrijednost izložbe ostvarena je kroz bogatstvo, raznolikost, razumijevanje i otkrivanje međusobnih sličnosti i razlika te potencijala svih uključenih jedinki unutar projekta, prvenstveno ilustratorica, koje su originalnim i kvalitetnim interpretacijama neustrašivih žena stvorile nevjerojatnu platformu različitosti oplemenjujući pritom publiku likovnim doživljajem relevantnih persona. Tim više jer je riječ o jedinstvenom projektu koji je posvećen uvidu i ukazivanju na ulogu i značaj žene u oblikovanju svih segmenata naše stvarnosti, a to čini kroz najiskreniji vid komunikacije – umjetnost“ rekla je kustosica izložbe, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol.

Ovaj jedinstveni postav organizira Galerija Razvid Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić te će izložbu otvoriti voditeljica Galerije Paula Bučar, a posjetiteljima će se obratiti i ilustratorica i suorganizatorica izložbe Željka Mezić.

Podijeli s prijateljima!

Lokacija događaja

Skip to content