Djeca Zaprešića

Od pokretanja inicijative do usvajanja Strategije

Grad Zaprešić pokrenuo je inicijativu za uključenje u Akciju „Gradovi i općine – prijatelji djece“. 16. travnja održana je konstituirajuća sjednica Koordinacijskog odbora Grada Zaprešića za provođenje ove akcije,a odluku o tome donio je gradonačelnik 29. ožujka. Akciju vodi Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Gradonačelnik Željko Turk tom je prigodom izjavio: „Možemo reći da je Grad Zaprešić prijatelj djece od svog osnutka jer kontinuirano podupire programe, projekte i aktivnosti namijenjene djeci i mladima. Za sustav odgoja i obrazovanja u dječjim vrtićima i školama Grad izdvaja više od 80 milijuna kuna, što čini oko 40% ukupnih proračunskih sredstava. U navedeni iznos nisu uračunata sredstva za uređenje dječjih igrališta i drugih javnih površina namijenjenih djeci te potpore programima ustanova i udruga koje se bave kulturom, sportom i drugim područjima života djece u lokalnoj zajednici.“

Zamjenik gradonačelnika Alan Labus, ujedno i predsjednik Koordinacijskog odbora rekao je da: „Grad aktivno i učinkovito radi na unaprjeđenju standarda djece i mladih u Zaprešiću, što je izvrstan temelj za uključenje u akciju „Gradovi i općine – prijatelji djece. Akcija predstavlja novi iskorak u promicanju kvalitete života djece, potičući suradnju djece i odraslih te institucija u lokalnoj zajednici u stvaranju Grada „po mjeri djeteta“.“

Na sjednici su akciju predstavile glavna tajnica Naše djece Snježana Krpes i programska koordinatorica Karolina Grgić.

Usvajanje Strategije

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Zaprešića 21. prosinca 2021. usvojena je Strategija za ostvarivanje prava i potreba djece na području grada Zaprešića za razdoblje od 2022. do 2027. godine.

Strategija obuhvaća razna područja, od programske i financijske usmjerenosti prema djeci, preko odgoja, obrazovanja, kulture, sporta, slobodnog vremena i zdravlja do obiteljske i institucionalne skrbi. Zacrtani su brojni ciljevi ispunjenjem kojih će život djece i mladih u Zaprešiću biti još ugodniji.

Provedbom Akcije motiviraju se djeca i potiče cijela lokalna zajednica da potpunije ostvaruje prava i potrebe djece priznate u Konvenciji UN-a o pravima djeteta te kontinuirano brine o sigurnom i poticajnom okruženju za djecu.

Nakon ovog koraka usvajanja Strategije krenut će se s izradom i usvajanjem izvedbenog programa, a koji će donijeti konkretne akcije i načine ostvarivanja ciljeva.

Aktivnosti za djecu i mlade

U Zaprešiću 21,33% stanovništva čine djeca, a veliki broj događanja i aktivnosti u samom gradu doprinosi njihovom ljepšem i ugodnijem djetinjstvu.

Grad Zaprešić niz godina provodi i sufinancira brojne aktivnosti kako bi svakim danom razinu kvalitete života za djecu i mlade podigao na veću razinu čemu svakako pridonose i udruge i klubovi koji se bave odgojem i obrazovanjem djece.

2021. godina obilovala je takvim aktivnostima, a posebno važno za nesmetano obrazovanje bilo je sufinanciranje drugog obrazovnog materijala za osnovnoškolce te nagrađivanje učenika koji su na natjecanjima postizali najbolje rezultate. Naravno, Grad iz godine u godinu stipendira učenike zbog njihove izvrsnosti ili one učenike koji su odabrali deficitarna zanimanja.

Osim što Grad brine za uspješno obrazovanje unutar škola, potiče djecu i mlade na bavljenje raznim izvanškolskim aktivnostima pa je tako drugu godinu zaredom organizirao Sajam izvanškolskih aktivnosti gdje se na jednom mjestu djeci pruža mogućnost odabira njihovih izvanškolskih aktivnosti s obzirom na želje i talente. Upravo na takvim aktivnostima djeca postižu iznimne rezultate, a ove je godine rad Učeničke zadruge Ban postigao velik interes javnosti budući da je pokrenut brend Banov brk koji može konkurirati najboljim gradskim suvenirima.

U Zaprešiću se djecu posebno potiče da se bave aktivnostima na otvorenom. Klub Zapreščana i 2021. je godine već tradicionalno organizirao Romobilijadu, natjecanje na kojem nije važno pobijediti, već dobro se zabaviti i družiti. Tijekom ljetnih praznika organizirane su ljetne radionice u kompleksu Novih dvora gdje su se djeca mogla umjetnički izražavati.

Ne treba zanemariti ni važnost obilježavanja raznih važnijih događanja. Tako je Centar za mladež Zaprešić organizirao Međunarodni dan volontera na kojem je posebno istaknuta važnost volontiranja kod pomoći u učenju. Organizirana su i darivanja djece u povodu blagdana Sv. Nikole, kako u vrtićima i školama tako i po mjesnim odborima, a ove se godine Grad Zaprešić pridružio i obilježavanju Svjetskog dana prijevremeno rođene djece, a svake se godine pridruži i Danu svjesnosti o autizmu.

Uz ova istaknuta događanja još je mnoštvo onih koji su djeci i mladima dane u 2021. godini učinila još zabavnijima i ispunjenijima, a veselje je svakako izazvalo i otvorenje nove školske sportske dvorane OŠ A. Augustinčića.

Sve to, ali i donošenje Strategije za ostvarivanje prava i potreba djece na području grada Zaprešića za razdoblje od 2022. do 2027. svakako će doprinijeti da Grad Zaprešić uskoro dobije i titulu Grad prijatelj djece.

2022. godina

Usvojen Izvedbeni plan za ostvarivanje prava i potreba djece na području grada Zaprešića za 2022. godinu koji donosi konkretne akcije i načine ostvarivanja ciljeva.

Skip to content